Chevrolet | Bel Air | 1953 | Origineel Europees
Het is misschien wel één van de meest bekende namen onder klassieke automobielen, de Chevrolet Bel Air. Chevrolet bouwde de Bel Air van 1950 tot 1975 hoofdzakelijk voor de Amerikaanse markt. In Canada bleef hij maar liefst tot 1981 in productie. De eerste generatie Bel Airs werd van 1950 tot 1954 geproduceerd. Het ontwerp was revolutionair voor zijn tijd door de uitstraling van een cabriolet terwijl het een ‘hardtop’ sedan betrof.
Van 1950 tot ’52 werd de Bel Air verkocht als premium model, uitgerust met bekledingskenmerken en details die bij het DeLuxe gamma pasten in zijn tijd. In 1953 besloot Chevrolet om het luxure model de ‘Bel Air’ te noemen en nog twee modellijnen er direct onder toe te voegen genaamd de 150 en 210. In dat jaar verkocht Chevrolet maar liefst 332497 stuks van de vierdeurs sedan. De Bel Air serie werd gekenmerkt door zijn chromen strip vanaf de verbreding op het achterspatbord tot aan de achterbumper met daarbij een ‘Bel Air’ opgetekend in de strip.

specs_ChevroletBelAir.png
KONA Classic Cars heeft in de verkoop een Chevrolet Bel Air van de eerste generatie welke is gebouwd in Juni 1953. Wat deze auto bijzonder maakt is dat het een origineel Europese auto betreft, gebouwd aan de Noorderlaan te Antwerpen waar ‘Fabriek 1’ stond van General Motors Continental SA. Hierdoor is hij uitgerust met een kilometer teller in plaats van mijlen, welke momenteel 23370 km afleest. Verder historisch onderzoek moet nog uitwijzen of dit misschien wel één van de weinige Bel Airs is welke op Europees continent zijn gebouwd. Het is in elk geval aannemelijk te noemen dat er niet veel origineel Europese Bel Airs meer op de weg zullen zijn na 65 jaar.
De auto is nog in originele staat en heeft nooit een volledige restauratie ondergaan. Motorkap en voorschermen tonen aan te zijn gespoten maar verder staat hij nog volledig in de originele lak. Door zijn leeftijd heeft hij uiteraard wel wat gebruik sporen. Inspectie van het chassis laat zien dat er nergens roest op chassis of carrosserie aanwezig is. Op 04-07-1980 is de auto Nederland binnen gekomen en de afgelopen 22jr heeft hij bij dezelfde eigenaar doorgebracht. Zelfs het originele boekje, in het Nederlands, is nog bij de auto aanwezig.
Motorisch is hij uitgerust met de originele ‘blue flame’ 235.5 cubic inch (3859cc) zes cilinder lijn, welke 115pk leverde in combinatie met de ‘power glide’ 2 versnellingen automatische versnellingsbak. Rond het millennium werd de versnellingsbak volledig gereviseerd en vorig jaar werd de radiateur vervangen. Deze Bel Air functioneert nog op het originele 6 volt systeem. Momenteel verzorgen wij de revisie van de carburateur en het ontsteking systeem.
Interesse of een proefrit? neem contact met ons op.