Pontiac | Silver Streak | Business Coupe

Pontiac werd in 1926 als merk gelanceerd tijdens de New York automobiel show en gold als onderdeel van moederbedrijf General Motors. Zijn naam heeft het merk te danken aan het stadsdeel ‘pontiac’ in Michigan USA, waar de eerste fabriek werd gevestigd. Pontiac verkocht in zijn eerste jaar al 76.642 auto’s en zette zichzelf daarmee in de top van bestverkopende automerk in Amerika voor die tijd. Tegen 1933 stond het merk bekend om het bouwen van de goedkoopste auto met een zes cilinder lijnmotor. In 1937 werden grote wijzigingen in de productie doorgevoerd door de introductie van het ‘B-chassis’ van General Motors wat nog tot 1996 zou worden gebruikt.

De Pontiac Silver Streak Business coupé die hier door KCC wordt aangeboden is afgeleverd op 27 Juni 1938 aan Mevr. Mary McNeil door Hadcock Bros. In Fair Haven, New Jersey. Dit is bekend omwille van het feit dat de auto nog beschikt over de originele documenten die destijds bij de auto in Juni 1938 werden overhandigd. Uniek! Zo zijn de originele sleutels tevens nog compleet en aanwezig bij de auto, wederom uniek! Na overlijden van Mevr. Mary McNeil werd de auto ontdekt in de garage en bleek naar schatting reeds 30 jaar stil te hebben gestaan.  Een onderhoudssticker aan de binnenzijde van het bestuurdersportier toont aan dat de auto in 1964 bij Hadcock Motors Inc. (de dealer die de auto destijds nieuw had geleverd) nog een service had ontvangen.

Omstreeks 1982 werd de auto naar Nederland geëxporteerd. De huidige eigenaar kwam de auto tegen op een beurs en viel direct als een blok voor de auto. De auto was iets boven het budget voor de tijd maar het feit wil dat de verkopende partij de huidige eigenaar een foto meegaf welke een tijd boven de openhaard kwam te staan. Na wikken en wegen werd de auto aangekocht en is sindsdien (ca 34jaar) in eigendom van de huidige eigenaar. Ga dus niet af op de RDW informatie dat de auto pas sinds 2014 te naam is gesteld.

De auto bevindt zich nog in de originele lak en is nooit aan restauratie onderhevig geweest. Het interieur is volledig origineel wat kan worden (is) bevestigd via het data plaatje onder de motorkap. De 3650cc 6 cilinder lijnmotor is eveneens origineel (matching numbers) en functioneert naar behoren. Schakelen gebeurd doormiddel van een 3 versnellingen hand bak aan het stuurkolom. Verder is hij voorzien van een nieuwe accu (06-2019) en werkt hij nog volledig op 6 volt.

De auto is vrij van roest en heeft een geweldige patina. Controle bij de RDW toont aan dat dit de enige Pontiac Silver Streak uit 1938 is welke in NL is geregistreerd. Het spreekt voor zich dat de auto zeldzaam is, zeker gezien het feit dat het merendeel in Amerika tot ‘Hot rod’ is omgebouwd. De auto zou zo kunnen worden genoten of van restauratie kunnen worden voorzien.

Interesse of een proefrit? neem dan contact met ons op. 
specs_pontiac.png
1935-Pontiac-Magazine-ad.jpg